torek, 6. oktober 2009

eight miles high



spomladi grem ponovno gledat sekvoje. jea, se splača :)


in sicer najverjetneje ne tiste najbolj znane, v NP sequoia, Sequoiadendron, giant sequoia, te smo od spodaj navzgor spoštljivo gledali lansko leto. 


in ostali brez diha, zgolj z bolečinami v vratu.




eight miles high, 
and when you touch down, 
you'll find that it's stranger than known 
(the byrds)



v letu 2010 so v načrtu bližnje sorodnice (nisem biolog, pa res ne vem, ali so to sestrične ali ta mrzle sestrične :)), Sequoia sempervirens, coast redwood, tako lepo opisane v oktobrskem NG (pa ne grem zaradi NG, še manj zaradi njihovih kao zastopnikov v sloveniji, rokusklett firme).


fantastična višina (skoraj do 100 m), pliltve korenine (baje do 2 (dva) m), doživljenjski volumen (merjeno v kurjavi), kopije tal na višini prvih vej, premer do skoraj 10 m, odpornost na požar, častitljiva starost (2000+), napajajoča se večinoma iz pacifiške megle,...vse to je definitivno dovolj dejstev- za sprehajanje, pohode, občudovanja in izležavanja pod temi super drevesi na območju kailfornije, oregona in washingtona. gledano generalno, imajo srečo, da so preživela. danes vidnih je manj kot deset % celotne populacije, vse zavoljo $$$. nič čudnega, da so OrtO zavarovana.


več podrobnosti (da ne bomo na skorajbajeinkarnekaj) o sekvojah kmalu, tukaj pa še nekaj posnetkov malih mravelj pod gozdnimi velikani v state of cali, usa.





 
velika mala toyota, OB http://ob-photo.jalbum.net/OB/ 



funny facts on Sequoiadendron, OB http://ob-photo.jalbum.net/OB/


  drevo, da te kap.

Ni komentarjev:

Objavite komentar