ponedeljek, 8. marec 2010

the silver state

surrealistična pokrajina  
tukaj, za grebenom, za naslednjim, za tretjim
je imenovana nevada. verjetno zato, ker je zlata mrzlica pripadla kaliforniji pred 100 leti, nevada je v razcvetu sedaj - veliko sonca, poceni zemlja, nizki davki, malo ljudi. svetovno znana po las vegasu you know you are in nevada when even gas station has a slot machine, manj znana po svoji nezemeljski lepoti.
nevada - zasnežena - ima svoj čar. 130 milj, 100 milj, 80 milj, 120 milj, na takšnih razdaljah so posejana mala sela, nič večja od treh hiš, dveh hlevov, velike ograde in treh pick-upov. in bencinske črpalke. ponekod v indijanski lasti.

nalašč sva vzela cesto št. 50. the loneliest highway in usa. baje tako zaradi turizma. nevada se strašno trudi privabiti turiste, kalifornija se ji smeje, da je ugliest us state (smo slišali že pred dvema letoma). kdo se zadnji smeje tukaj,  je relativno... v tem letnem času res ni prometa (ni turistov), poteka večinoma po dnu izsušenih jezer, pri nekaterih lahko vidiš poslednje vzdihljaje. surov puščavski svet, z redkim rastjem, živino (presenetljivo), v marcu ponekod prekrit s snegom. nadmorska višina redko pade pod 1000 m. ravninski svet se polaga dviguje/spušča proti vmesnim zasneženim gorovjem, katerih višina preseže 4000 m. 

 toiyabe mt range

koliko (verjetno) še neosvojenih vrhov... na dolge proge cesta daje videz valovanja, dviganja-spuščanja-dviganja-spuščanja. z malo domišljije kot po globokem morskem dnu ali na luni... tako nekje 4x, 5x. tišina, samota, veter, šelestenje pritlikavega grmovja... z avtomobilom gre hitro. z vozovi, v nedaljni preteklosti, je bila zgodba drugačna. tu so še kojoti, klopotače, ...ni bilo easy way.  preden si zagledal in objel zeleno dolino san joaquin v kaliforniji.. 
ogromna kotlina, great basin, ki leži med skalnim gorovjem (colorado state) in sierro nevado (kalifornija) sega v šest zveznih držav. znana po suši, poletni vročini, zimskem mrazu, po dolini smrti, po las vegasu..

prevoziti jo z avtomobilom - super izkušnja.

reno, NV, the biggest little city in the world, pravijo
stanje cest je 1A. vse za bencin in jeklenega konja

90% nevade je v lasti države. vojska, UFOti, zavarovana območja, za vse je tukaj prostor.. :P

s pacifika sva tako zavila proti vzhodu. uspešno ušla vsem viharjem včeraj, ti naju lovijo danes, jutri greva tja, kjer bo sonce. 
dan sva preživela v zion NP, jutri je bil v planu bryce NP. ker tukaj ni sonca, greva na jug.
verjetno v vegas.

baje ni nič boljše z vremenom v sloveniji. vse ima svojo razlago. letos je leto el ninjota. v las vegasu je v januarju padlo več dežja kot v lanskem letu skupaj...




Ni komentarjev:

Objavite komentar