torek, 4. avgust 2009

pet dni

vse se plete proti 3glavu, OB http://ob-photo.jalbum.net/OB/

problem zgodnjega vstajanja je relativen. vstati ob šestih za službo je težko. vstati ob štirih za skok na bližnji hrib, lažje. še veliko lažje pa je, če je zunaj zvezdnato nebo.

koštrunovec je manj znani vrh nad velim poljem, dosegljiv po skriti lovski stezici.

ko šibaš z vodnikovega doma proti mišeljskemu prevalu, pod mišelj vrhom in mišelj koncem, blizu mišeljskega grebena , nad mišeljsko planino (vse imenovano po sv mihaelu, zavetniku (velskih) pastirjev), na levi zagledaš majhen, skoraj posušen kal. malo naprej, tam nekje pri blazinici triglavskih rož, blizu zadnjih letošnjih snežišč in skoraj na začetku vzpona proti mišeljskemu prevalu, na desni najdeš skrito stezico. slediš ji nekaj serpentin, ko prideš do razcepa. zagrabiš desno smer.

potka se sumničavo, zdaj je, zdaj je ni, dviga proti razgledniku nad velim poljem. ko že misliš, da si pravi stezosledec, pa vendarle izgine. z razlogom. nad strmim travnikom, nad strmim meliščem, zagledaš nekaj, kar bi bilo lahko podobno vrhu...

grizeš kolena, šteješ planike, občuduješ svišče, od murk je vse kar črno, nageljčki se bohotijo, sonce pa nekje tik pod horizontom. vršna strmina se konča na uravnavi, ki jo mogočni stebri podaljšujejo v nebo. ko priplezaš na vrh le teh, skale pod seboj ne vidiš.

direkt v franceljnovo sirarco pade pogled, več kot 1000 čevljev gorskega piša med teboj in travnato preprogo velega polja se greje in nastavlja prvemu jutranjemu soncu, ki leze v dolino...

pogled za bogove..
rjavina, vernar, tosc, OB http://ob-photo.jalbum.net/OB/

pogled za boginje je bil pa z bolj znanega tosca. triglav je na jutro koštrunovca že zakrival prvi ničkajobetavni oblak. jutro pred tem, nedeljsko, je bilo skoraj kristalno. še v trdi temi sva zapustila kočo, po obljudeni klasiki studorski-vodnikova srečala prvega planinca (klančar je šel za zajtrk na škednjovc :P), skočila v strmino tosca in prilezla na vrh tik pred vzhodom. planika je ravno dobro zazehala, punce so verjetno pogrele prvi čaj.

aaaaaaaaaaarrrgghh, OB http://ob-photo.jalbum.net/OB/

krma je še globoko spala...
deepdown, OB http://ob-photo.jalbum.net/OB/

mleko s planine, beg pred radovednimi kravami, triglav za velike in triglav za male, trije krsti na vrhu triglava, rižota s tuno, nogometna tekma planšarija - kardelovi, pregrešno draga hrana, želodček in njegov prijazen lastnik martin (počakaj...), izgubljeni poljaki, nedelujoče fotocelice, predsedniški naslanjač pred Panoramo, zgodbice o strašno strašnih pripetljajih v gorah, pivo za obiskovalce s planšarije, tisoče cvetov, blaž in kruh ter vzpon na izvir, tuširanje za bajto (z glino, da ne bo pomote), nevihta pod studorskim, polna luna izza bohinja, gamsji obešalniki, barete tu in tam, miška v kuhinji, lepota vsepovsod...

letošnji poletni dopust je bil planiran in realiziran v naših gorah. pet dni v julijcih je minilo jako hitro, vtisi so lepi, kondicija ojačana, nekaj novega videnega, nekaj lepega doživetega..

v kočo na velem polju se nas je odpravila prava mala ekspedicija - janez, ksenja, katarina, kristina, blaž, martin, špelca, ema, marjana, dušan, boštjan in jaz.

sredi macesnov, med tisočerimi cvetovi, obdani s tišino, začinjeno s kravjimi zvonci, smo uživali vsak na svoj način.

Ni komentarjev:

Objavite komentar