četrtek, 24. december 2009

božič v pesmi


 na sveti večer 
pevci imamo radi božične pesmi.
da so jim najljubše, jih trdi veliko.
lepo gredo v uho in do srca sežejo. nekatere božajo z božično milino, nekatere radujejo s pastirji, nekatere sanjajo z migljajočimi zvezdicami, nekatere pa poslušajo in v ritem zibajo s tistim simpatičnim, 6/8 taktom.
delček te velike zakladnice pišem tu spodaj.

mirabile mysterium, to čudežno skrivnost, je v pesem zložil davno tega gallus.
pred 500 leti, s trubarjem, so peli te dan je usega veseja. slovenski melos se je skozi leta prepletal in napletel v celotno melodijo. tako lepo je to trilogijo za današnje dni harmoniziral pavle merku.
najljubša najmlajšim je živahna glej zvezdice božje, migljajo lepo.
svetovno znana, za moje pojme najboljše doneča v kakšni veliki katedrali, z velikim simfoničnim orkestrom, hitite kristjani.
s tako ljubko vpletenim, skozi generacije grajenim gorenjskim narečjem, da kako jožef in marija prosta za jerperge/po moje prenočišče? in kako je jožef stesal zibuko s puntako/vrsta sekire,...poživijo narodne.


za v posluh pa link na ruskega mojstra sergeja rahmanina, na pesem bogoroditse djevo. če zapreš oči, če se premakneš v sibirski mraz (kje si?)... lahko začutiš rusko sapo na licu. pravoslavna pesem, tukaj sicer v izvedbi poljakov. nisem čist zih, po moje ni božična, je pa vseeno čudovita za nocojšnji večer.  

sergej rahmaninov, bogoroditse djevo  

lepo poslušanje in lepe praznike...




 

Ni komentarjev:

Objavite komentar