ponedeljek, 16. november 2009

za človeka gre!



vidimokušamovonjamotipamoslišimo jo. 
bravo za človeka! bravo za vse!
OB http://ob-photo.jalbum.net/OB/    

za človeka gre! je bilo življenjsko vodilo filozofa, psihologa, teologa,.. dr. antona trstenjaka. v današnji poplavi vsega mogočega njegove knjige, besede, pridejo prav.

in ta človek naj se veseli, da je človek!

iz knjige človek samemu sebi, mohorjeva družba, 1971:


vsi imamo v sebi avtomatsko napravo, ki nas krmari in usmerja v uporabi in izbiri sredstev pravemu cilju naproti. 
in tu tiči naša čudna kratkovidnost, omejenost, ki je v svojevrstni nedoslednosti, da se te svoje, po naravi dane naprave ne znamo prav posluževati; da znamo ravnati z neštetimi stroji in napravami, samo z lastnimi možgani in mislimi ne znamo prav; da verujemo v nezmotljivost...teh umetnih naprav, čeprav so učinek naših pomanjkljivih možganov in zmotljivih misli, ...


če bi se človek bolj zavedal te samokrmilne in samousmerjevalne moči svojih možganov z živčnim ustrojem,....bi si v marsičem lahko sam sproti svetoval in se sam usmerjal, bolj zaupal v svojo lastno pamet, ne bil malodušen in bi ne imel čuta manjvrednosti.

konec citata

spoznavam, občudujem, spoštujem je vodilo našega središča. 

še eno življenjsko vodilo, življenjska priložnost. biti človek in skupaj s sočlovekom tipati, gledati, občudovati, okušati, vonjati, poslušati, iskati, spoznavati, dojemati, spoštovati.


 neskončno iskanje
OB http://ob-photo.jalbum.net/OB/   



navidezna mirnost novembra s toplega jezerskega dna na mrzlo površje potegne čudomorsko stvari, filozofiranja, hranil, preletov misli, idej,... vse do decembra!

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar