ponedeljek, 22. junij 2009

bila sva nekoč v ameriki



dolina smrti (iz nekega drugega "bloga")

predniki timbisha shoshone indijancev, ki so once upon a time ziveli ob ogromnem jezeru na skrajnem vzhodnem robu sierre nevade, so se imeli fajn. jezero je obdajalo zelenje, poleti vroce, pozimi manj. pa so se spremenili v timbisha shoshone pleme, zelenje v neko aridno grmovje, jezera je bilo skoz manj, vse vec pa vetra in prahu.















in potem, ko so timbisha shoshone ziveli tukaj ze 2000 let, pridejo prvi belci. leta 1849. imenovani fortyninersi. bilo jih je cca sto. zgubljali so se, iskali prehode, jedli prah, pili paro...eden je umrl, zaradi njega so dolino (dejansko je ogromna kotlina) poimenovali DEATH VALLEY.

dolina smrti, OB http://ob-photo.jalbum.net/OB/

jezero se ze prej dejansko posusi, ostane ogromna ravna, bela od soli plata, obdana s samimi velikimi gorami, tam nekje zadaj je pacifik...dalec stran. poleti temprature zlezejo do 50, pozimi do 30, pri tleh se vec..dezja cca 50 mm na leto. in belci recejo indijancem - vi pa sedaj ne boste tukaj, kajti tukaj bomo mi iskali zlato. in jih prisilijo da odidejo, na se bolj negostoljubno obmocje...belci pa prihajajo v trumah. a prihajajo najpogumnejsi.



4WD, OB http://ob-photo.jalbum.net/OB/

lokalna imena so srhljiva: death valley, furnace creek, stovepipe wells, devil's golf course, devil's cornfield, ubehebe crater, badwater, dante's view...

Stowepipe Wells, OB http://ob-photo.jalbum.net/OB/

razdalje ogromne: cel narodni park je velik skoraj kot cela slovenija. od ene do druge znamenitosti se vozis uro. glavni hit je dolina smrti. peska, kamna, prahu, vulkanskega izvora neomejeno...soli je na dnu dolin neomejeno...sonca neomejeno.






vode pa ni...je na treh mestih, kjer so turisticni centri, na enem je pa samo grad. in to scottyjev grad. death valley scotty alias walter scott je legenda, zivel cca 70 let nazaj. legenda je zato, ker je ustvaril super prijateljstvo z blazno bogatim (zgledno bogatim, no mob) alom johnsonom in njegovo zeno bessie, na osnovi imaginarnega zlatega rudnika. obljubljal ga je johnsonu..rudnika sredi doline smrti ni bilo (kakopak), a johnson mu je vseeno - sredi puscave - sto km proc od prvega mesta - zgradil grad. dejansko grad. in do smrti so bili trije nelocljivi, najboljsi prijatelji in ljubitelji puscave. two desert rats in a desert mouse. in ta zenska, bessie, je bila korak pred casom. njen citat o mesecini v puscavi in bedi velikih mest.

in tudi midva sva ravno to iskala v puscavi in nasla - tisinotisinotisinotisino....mir.

death valley je fenomenalna. drug planet. izgleda sicer dead, ampak ce malo bolj pogledas je roz in zivali na milijone..

kaj je mene najbolj fasciniralo...ko se jezero oz morje posusi, ostanejo neverjetno lepe linije, še čisto nič uničene od vode, vetra. ce si predstavljate na morskem bregu mivko, ki jo morje stalno pegla..da je ravna kot najbolj ravno ravnilo, z rahlim konstantnim naklonom. in sedaj ta mali bregec pretvorite na 50 km, 70 km, ali se vec... taksne linije so tukajsnja vez med vrhovi in ko plata ravnim dnom, kjer je vec ali manj sol ali pa puscavske sipine.
te linije so fenomenalne. cista PERFEKCIJA. ena je tu, a treba jo je videti v naravi. linearna ko linearna funkcija.

grem zdaj, da ne nakladam...




Ni komentarjev:

Objavite komentar