torek, 14. april 2015

dolg prešernovega slapu in tedensko paberkovanje

glede slapu in presihanja. tole je uradna razlaga TDja (nisem firbcala jaz). ni me ravno zadovoljila, a razlog je najbrž res v manjku vode:

lani je savica tekla skozi celo poletje, ker je bilo deževno vreme.
leta 2013 pa je presahnila v mesecu avgustu zaradi vročine in posledično suše.
normalno pa je, da presahne v zimskem času, če je prava zima z veliko snega in nizkimi temperaturami v gorah. to je ponavadi od konca decembra do marca, ko se sneg v hribih začne taliti in je slap zopet poln vode.

zadnji mesec ni bil ravno blazno mrzel. saj je že vse zeleno, regrat že rumeni, celo sliva na našem vrtu (fužnarskem, zelo mrzla jutra)  pospešeno cveti. je pa sicer res, da je tudi jezero (kar je posledica tudi pritoka savica) relativno švohotno. 

no ja. kot bi rekla jera: v življenju so še hujše stvari kot zvit gleženj :) bojda nek skandinavski citat, res uporaben.

drugače so pa ti dnevi tako fajn, da smo - vsaj zdravih 50% naše družine - vseskozi zunaj. danes sva z vido uredili njen vrtiček. za začetek sva posadili vijolico in pet sadik solate. dve za nas, tri za bramorje. za osrednjo nadlogo vrtnarskih sfer.

poznate ljubki molly in polly iz čebelice maje?
ljubki, ma ja. 

ponoči pa čistimo nosek, zbijamo vročino, pijemo in malo tudi spimo. dorini infekciji je podlegel tudi moški del naše družine. naj se čimprej pozdravita. vikend, ki prihaja, bo ekstra.

Ni komentarjev:

Objavite komentar